Burundan rahat nefes alma beyinden kalbe, saç telinden ayak tırnağına kadar her organ için hayati önem arz eden bir durumdur. Rahat nefes alamamak baş ağrılarına, sabah yorgun bitkin uyanmaya, gün içinde uyuklamaya, kronik yorgunluğa sebep olmaktadır.
Burun tıkanıklığının yol açtığı rahatsızlıkları ve tedavi yöntemlerini KBB Uzmanı Op. Dr. Muhammet KESKİN’ e sorduk..
“Burnun asli vazifesi nefes almamızı sağlamaktır. Bunu yaparken alınan havanın ısıtılması ve nemlendirilmesi de yapılmış olur. Bu ısıtma ve nemlendirme işlemi burnun içinde var olan konka dediğimiz etler sayesinde olmaktadır. Ne var ki bu etler bazı insanlarda gereğinden büyük olabiliyor. Özellikle de alerjik bünyeli hastalarda burun etleri büyük olabiliyor. Büyüklüğün sonucu olarak da burun tıkanıklıkları, uykuda horlama, ağızdan salya akması, uykudayken nefes durması gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bu belirtiler bazı hastalarda hem gece hem de gündüz olabileceği gibi bazılarında gece ortaya çıkmaktadır.
Op. Dr. KESKİN, “Hasta sabah uyandığı zaman sanki hiç uyumamış gibi yorgun kalkar, boğazı ağrıyordur ve yoğun bir balgam vardır. Sık sık farenjit atakları geçirmektedir. Eğer burunda başka bir patoloji yoksa bu semptomların kaynağı konkaların hipertrofik olması ise yani burun etlerinin olması gerekenden daha büyük olması söz konusu ise tedavi şarttır.” dedi
“Tedavi seçenekleri arasında medikal ve cerrahi tedavilerin varlığı söz konusudur. Öncelikle burun spreyleri ile burun etlerini küçültmeye çalışırız. Eğer medikal tedaviden fayda görmüyorsa hasta o zaman cerrahi tedaviye başvururuz. Cerrahi tedavi derken eskiden olduğu gibi burun etlerini kesmekten söz etmiyorum. Son zamanlarda teknolojinin gelişmesiyle beraber holmium lazerle burun etlerinin belli bir oranda küçültmek günümüzde en doğru tedavi seçeneği haline gelmiştir.”
“Lazerle burun etine küçük bir delikten girilerek burun etlerinin asli vazifesi olan ısıtma, nemlendirme ve temizleme görevini yapan mukozasına zarar vermeden burun etini içeriden küçültüyoruz. Nazal septumda var olan krest tarzındaki eğrilikleri lazerle destrükte ederek pasajı açıyoruz. İşlem çok basittir genel anestezi uygulamadan sadece lokal anestezi yapılarak uygulanan bir işlemdir. İşlemden sonra herhangi bir tampon konmaz, yarım saatlik bir dinlenmeden sonra hasta taburcu edilir ve on gün sonra bir defa kontrolü vardır. Bu yöntem şu an kullanılan en etkili ve modern yöntemdir.”