Sağlık Haberleri

Safra Kesesi Taşı Ameliyatında Kapalı Yöntem

Ameliyat kelimesi son yıllarda yapılmaya başlanan kapalı yöntemler ile giderek korkutucu olmaktan çıkıyor.
Özellikle safra kesesi, apandisit, fıtık gibi operasyonlarda günlük hayata dönüş süresini azaltan ve minimum yara ile yapılan bu ameliyatların sonuçları açık ameliyatlardan daha iyi, riski açık ameliyatlardan daha düşüktür…
Safra kesesi ameliyatları ve safra kesesi ameliyatlarında tercih edilen ameliyat yöntemlerini Akademi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hacı Mehmet ÇİÇEK’ e sorduk…;
“Ortalama her 10 erişkinden birinde safra kesesi taşı vardır. Safra kesesi taşlarının en önemli bulgusu, karın sağ üst kısmında oluşan ve sırta da vurabilen ağrıdır. 
Safra kesesi taşları  "kolesistit" adını verdiğimiz iltihaplanmaya,  ana safra kanalına düşerek "tıkanma sarılığına",  pankreas bezi iltihabına ve safra kesesi kanserine  neden olabilirler.
  
Tedavisi "kolesistektomi" yani safra kesesinin içindeki taşlarla birlikte ameliyatla alınmasıdır.
 Safra kesesi taşı oluşumunun esas sebebi safra kesesinin kendisindeki fonksiyon bozukluğudur. Kolesistektomi ile hem safra kesesi taşı çıkarılmış, hem de tekrar taş oluşturabilecek kese ortadan kaldırılmış olur. Günümüzde safra kesesi taşına bağlı şikayeti olan hastaların tedavisinde altın standart laparoskopik -yani kapalı yöntemle- kolesistektomidir. 
Laparoskopik kolesistektomi Genel anestezi altında karına açılan 4 adet küçük delikten içeri sokulan çeşitli cihazlar ve kamera yardımıyla safra kesesinin dışarı çıkarılması işlemidir. Bu ameliyat ortalama 45 dakika sürmektedir. Karın duvarında büyük bir kesi olmadığından hastanın konforu ve iyileşmesi çok daha iyidir. Hasta aynı gün yemeğe başlar ve evine gidebilir. Tam iyileşme süresi 2-3 gündür.”