Sağlık Haberleri

Besin İntolerans Testi

Yediğimiz vesağlıklı olduğunu düşündüğümüz birçok besin, vücudumuzda olumsuz etkileryaratıyor olabilir. Örneğin çok sağlıklı olduğunu düşündüğümüz bir yumurta eğervücudumuz tarafından sindirilemiyor ise, vücudumuz bu yumurtanın içindekiproteinlere karşı tepki vermeye başlar. Bu olumsuz etki "Gıdaİntoleransı" olarak adlandırılır ve vücutta kilo almadan, birçok kronikrahatsızlığa kadar olumsuz etkilere yol açar.

Gıda İntoleransıgıda alerjisi ile karıştırılmamalıdır. Gıda alerjisi az kişide görülür ve kısabir vakitte öldürücü etkilere kadar varan sonuçlar doğurabilir. Örneğin fındığaveya deniz mahsullerine Gıda Alerjileri olan kişiler 1 saatten az zamandaanaflaktik şoka girerek nefes bile alamaz hale gelebilirler.

 

            Gıda İntoleransında ise yediğimizyiyeceklerin olumsuz etkisi 3-24 saat arasında çıkmaya başlar. Normal beslenenbir insan, 24 saat içinde birçok yiyecek yediği için, yaşadığı sorunun gıdadanolduğunu bilse bile hangi gıdadan olduğunu tespit etmesi çok zordur.

 

            Gıda intoleransınızın olması,belirli gıda bileşenlerine karşı vucudunuzda ters bir reaksiyon olusacağıanlamına gelir. Bu durum, bağışıklık sistemi ile ilintili değildir. Bu bağlamdagıda alerjisinden çok farklıdır.

 

            Dünya Sağlık Örgütüne göre dünyanüfusunun yarısında Gıda İntoleransı bulunuyor. 1 milyar kişide tanısı konmuşGıda İntoleransı vardır ve WHO, bu rakamın 2015''te 2,5 milyara ulaşacağınıöngörmektedir. (WHO, JUNE 2006)

 

            Gıda İntoleransı, Şişmanlık, Kiloverememe, Migren, Akne, Nedeni bilinmeyen ödem, Gaz, Şişkinlik, Kronikyorgunluk, Kabızlık, Cilt problemleri (örn. sivilceler, kaşıntı nörodermatit,kronik egzama vs.), Romatizmal hastalıklar, Astım, İshal , Mide krampları,Depresyon, Uyku bozuklukları, Baş ağrısı, Solunum yolu hastalıkları, KronikFarenjit, Sürekli nezle olma, Ağızda yaralar, Epigastrik Ağrılar, Crohnhastalığı, İrritabl Bağırsak Sendromu, Sık gribe yakalanma, Kronik burunakıntısı, OSB (Otistik Spektrum Bozukluğu), Sedef hastalığı, Nörodermatit,Ürtiker... gibi birçok hastalığa yol açabilir.

 

            21. yüzyılda yapılan bilimselaraştırmalar göstermiştir ki eskiden sebebi bilinmeyen ve tedavisi olmayanbirçok hastalığın temelinde Gıda İntoleransı yatmaktadır.

 

 

İyileşme gösterenhastalıkların bazılarının oranları;

 

Gaz ve şişkinlikşikayetleri (91%)

Mide Sorunları(90%)

Genel ağrılar(88%)

Kolit (88%)

Kronik Yorgunluk(87%)

Ürtiker, Kaşıntı(84%)

Romatizma (74%)

 

            Bu istatistikler şu gerçeği açıkçaortaya koymuştur ki, yediğimiz ve masum zannettiğimiz bir gıda, yıllarca bizebüyük rahatsızlıklar yaşatmış olabilir.